View this email in your browserAthens Transport News #15

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018
Share
Tweet
Forward

 

Καλή σας μέρα!

Δύσκολες αναμένεται είναι οι τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες του Οκτωβρίου εξαιτίας της κατάργησης των μειωμένων εισιτηρίων Ath.ena Ticket και της υποχρέωσης έκδοσης Ath.ena Card από όλους τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου σε συνδυασμό με τη λειτουργία ελάχιστων εκδοτηρίων εισιτηρίων σε Μετρό και ΗΣΑΠ.

Φοβάμαι πως πολλοί δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα (εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε) και έτσι από την 1η Οκτωβρίου θα αναγκαστούν να περιμένουν σε μεγάλες ουρές ή να πληρώσουν ολόκληρο εισιτήριο για να μετακινηθούν. 

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, ο ΟΑΣΑ το έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο. Από κάποιο σημείο και μετά και ο κάθε επιβάτης θα πρέπει να φροντίσει να παραμένει ενημερωμένος.

Επόμενο newsletter, εκτός απροόπτου, σε δύο βδομάδες!

 

 

Δικαιούχος μειωμένου κομίστρου;Υπενθύμιση: Από την 1η Οκτωβρίου σταματούν να διατίθενται προς πώληση πολλαπλά εισιτήρια Ath.ena Ticket μειωμένης τιμής.

Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου (επιβάτες κάτω των 18, άνω των 65, φοιτητές, πολύτεκνοι κλπ.) θα πρέπει να έχουν εκδώσει προσωποποιημένη κάρτα Ath.ena Card ώστε να μπορούν να την φορτίζουν με οποιοδήποτε εισιτήριο μειωμένης αξίας επιθυμούν. 

Μην το αφήσετε τελευταία στιγμή!

Δείτε αναλυτικά: Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου

Είδος προς εξαφάνιση τα εκδοτήρια εισιτηρίων

 


Εδώ και λίγες εβδομάδες, η ΣΤΑΣΥ έχει αφαιρέσει από το site το ωράριο λειτουργίας των εκδοτηρίων Μετρό και ΗΣΑΠ. Έχει απομείνει μόνο το ωράριο λειτουργίας των εκδοτηρίων του Τραμ. 

Έτσι λοιπόν το αναζητήσαμε σε ένα σταθμό και ισχύει όπως το βλέπετε παραπάνω.

Γιατί έκλεισαν τα εκδοτήρια; Λόγω έλλειψης προσωπικού αφού οι πρώην εκδότες έγιναν σταθμάρχες. Όπως γράψαμε από το καλοκαίρι, το κλείσιμο των περισσότερων εκδοτηρίων είναι στρατηγική επιλογή της ΣΤΑΣΥ.


Αυτό υπό άλλες συνθήκες ίσως να ήταν και θετικό. Τώρα όμως που τα αυτόματα μηχανήματα δεν επαρκούν (λόγω κακού σχεδιασμού του συστήματος) δημιουργούνται προβλήματα.

Οι απορίες μας:
 • Τι απέγινε με την ενημέρωση του λογισμικού των παλιών εκδοτικών μηχανημάτων (INDRA) ώστε να εκδίδουν και να φορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια; Γνωρίζουμε ότι έγινε απευθείας ανάθεση στην κατασκευάστρια εταιρεία τους αλλά γιατί δεν έχει προχωρήσει;
   
 • Πόσα τερματικά έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικών εισιτηρίων (υπολογιστές, περιφερειακά κλπ) είναι πια σε αχρηστία αφού έχουν κλείσει τα περισσότερα εκδοτήρια εισιτηρίων; Τι θα γίνει με αυτά, θα δοθούν σε άλλα σημεία πώλησης εκτός Μετρό ή θα σαπίσουν σχεδόν αχρησιμοποίητα;
 • Γιατί δεν ακούστηκε κιχ από τους συνδικαλιστές για το κλείσιμο των εκδοτηρίων; Έχει άραγε σχέση το ότι οι πρώην εκδότες έγιναν σταθμάρχες ενώ τώρα ετοιμάζεται και η τιμητική θέση του 'αρχισταθμάρχη';

 

 

Είναι τόσο επιτυχημένη η είσοδος από τη μπροστινή πόρτα;

 

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι η έκπληξη του καλοκαιριού. Η είσοδος από την μπροστινή πόρτα των Λεωφορείων και Τρόλεϊ όχι απλά εφαρμόστηκε (αν και οι οιωνοί ήταν κακοί), αλλά φαίνεται πως είχε και επιτυχία, αν πιστέψουμε τα στοιχεία του ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες ο οργανισμός, η εισιτηριοδιαφυγή τον Ιούλιο περιορίστηκε στο 14%. Πόσο ήταν προηγουμένως όμως, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. 

Τα στοιχεία του ΟΑΣΑ πάντως σηκώνουν αμφισβήτηση για διάφορους λόγους:
 • Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε όλες τις γραμμές. Στα διπλά λεωφορεία και σε δρομολόγια με μεγάλη πληρότητα είναι πρακτικά ανεφάρμοστο.
   
 • Δεν πραγματοποιείται έλεγχος εισιτηρίου κατά την είσοδο του επιβάτη. Αν και η ΟΣΥ λέει πως και οι οδηγοί μπορούν ζητήσουν από τον επιβάτη να επικυρώσει το εισιτήριό του (χωρίς όμως να μπορούν να τον ελέγξουν ή να του επιβάλλουν πρόστιμο), αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί πρακτική μέθοδος για τη μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.
   
 • Εν τέλει είναι και πάλι στην ευχέρεια του επιβάτη αν θα πληρώσει ή όχι. Ο ΟΑΣΑ λέει πως 17 στους 20 επιβάτες πληρώνουν. 
Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η πρόσληψη ελεγκτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΑΣΕΠ ετοιμάζεται για 160 προσλήψεις ελεγκτών εισιτηρίων (ας ελπίσουμε πως θα παραμείνουν σε αυτή τη θέση και δεν θα μετακινηθούν ένας ένας σε δουλειές γραφείου). Επίσης, ετοιμάζονται προσλήψεις ηλεκτροδηγών και τεχνικών στην ΣΤΑΣΥ εν όψει των επερχόμενων επεκτάσεων Μετρό και Τραμ. 


Δείτε: Ημίμετρο με επιτυχία (;) η είσοδος από την πρώτη πόρτα των Λεωφορείων – Έρχονται και προσλήψεις ελεγκτών

Απογοητευτική η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

 

Θυμάμαι κάποτε, έως και 10 χρόνια πριν, που η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, και συγκεκριμένα η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ήταν μεγάλη υπόθεση για την Αθήνα. Οι δήμοι έκλειναν τους κεντρικούς δρόμους και οργάνωναν δράσεις για το ποδήλατο και τον αθλητισμό, ενώ ο ΟΑΣΑ συμμετείχε με τις δικές του πλούσιες δράσεις, ακόμα και με δωρεάν μετακίνηση  με τις συγκοινωνίες

Αυτές τις μέρες όμως ίσως είναι το λιγότερο που απασχολεί τους δήμους και τον ΟΑΣΑ αν και τα ζητήματα αστικής κινητικότητας θα έπρεπε να αποτελούσαν συνεχή προτεραιότητα. Οι φετινές δράσεις στην Αθήνα είναι τουλάχιστον απογοητευτικές:

 
 • Δωρεάν ξενάγηση από αρχαιολόγο στις προθήκες του σταθμού Μετρό ΑΙΓΑΛΕΩ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης [online δεν βρήκαμε καμία πληροφορία αλλά αλήθεια, τι σχέση έχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα με την κινητικότητα;]
   
 • Προβολή στις οθόνες εντός των σταθμών των Γραμμών 1, 2 και 3 των εκδηλώσεων του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τίτλο ‘Πολυτροπικότητα, συνδυάζω, μετακινούμαι!’.  [Τι πρωτοτυπία!]
   
 • Εκτεταμένη επικοινωνιακή δράση από τον ΟΑΣΑ με ανάρτηση σχετικού μηνύματος στις 1000 οθόνες τηλεματικής, αλλά και στις οθόνες των λεωφορείων [Είναι τα μηνύματα που πιάνουν χώρο και περιμένεις να ολοκληρωθούν για να δεις πότε περνάει το λεωφορείο]
   
 • Δωρεάν παροχή αυτοκόλλητης θήκης εισιτηρίων στο κινητό τηλέφωνο από τον ΟΣΕ [δεν τις βρήκαμε πουθενά]
Γενικά, μιζέρια.


Στη Θεσσαλονίκη όμως τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Μεταξύ άλλων: κλήρωση 30 μηνιαίων καρτών, δωρεάν μετακίνηση με όλα τα λεωφορεία από τις 18:00 αύριο Σάββατο (πλην γραμμών αεροδρομίου), δωρεάν μετακίνηση με την πολιτιστική γραμμή 50 όλη τη βδομάδα, ενημέρωση του κοινού στην πλατεία Αριστοτέλους και το Λευκό Πύργο. 
 
 

ΟΣΕ αμέσου δράσεωςΌπως έχουμε γράψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ένας από τους λόγους που δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο σιδηρόδρομο, ακόμα και μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι ότι το ελληνικό δημόσιο, μέσω κυρίως του ΟΣΕ διαχειρίζεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι (δίκτυο, σταθμοί κλπ). 

Εν όψει της φετινής ΔΕΘ, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδίου δράσεων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους επιβάτες στους σταθμούς. Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν:
 • Δημιουργείται υπηρεσία άμεσης δράσης με αποκλειστική ευθύνη την βελτίωση των υπηρεσιών στους σταθμούς (επίλυση προβλημάτων διαχείρισης, συντήρησης και φύλαξης και άμεση αποκατάσταση βλαβών)
   
 • Εκσυγχρονίζονται τα οπτικο-ακουστικά συστήματα ενημέρωσης του κοινού
   
 • Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Αν πάντως η υπηρεσία αμέσου δράσεως θέλει να της στείλουμε μία λίστα με προβλήματα σε σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας, την έχουμε εύκαιρη.    Στον ΟΣΕ οι ευθύνες από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ   

Δεν ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που θα το δούμε. Ένα πρόβλημα στην ηλεκτροκίνηση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κατερίνης που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση πολλών δρομολογίων έκανε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βγάλει ανακοίνωση στην οποία (ορθώς) επιρρίπτει τις ευθύνες στον ΟΣΕ για το πρόβλημα.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, είναι για να επιχειρήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να γλιτώσει αποζημιώσεις σε επιβάτες τα δρομολόγια των οποίων καθυστέρησαν. Το ζήτημα είναι ότι σε τελική ανάλυση τον πελάτη δεν τον ενδιαφέρει ποιος ακριβώς ευθύνεται για οποιοδήποτε πρόβλημα. Την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πληρώνει άμεσα και από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένει καλή υπηρεσία. 

Επομένως, θα θέλαμε περισσότερη συνεργασία ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΟΣΕ για την επίλυση των προβλημάτων και λιγότερα δημόσια ξεκατινιάσματα.    Ασημένιο Βέλος: Σε επικοινωνιακό ναρκοπέδιο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ   Η παρουσίαση και τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια του «Ασημένιου Βέλους» του τρένου υψηλής ταχύτητας που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχεδιάζει να δρομολογήσει στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη τους επόμενους μήνες ήταν αδιαμφισβήτητα το γεγονός της φετινής ΔΕΘ.

Ωστόσο, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνεται να μπήκε άθελά της σε επικοινωνιακό ναρκοπέδιο, εξαιτίας ακριβώς της παρουσίασης αυτής:
 • Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ποτέ δεν έκρυψε πως το τρένο ήρθε μόνο για λίγες μέρες στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα επέστρεφε στην Ιταλία αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα τα έργα ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Αυτό προβλέπεται να γίνει το νωρίτερο ως τις 31 Οκτωβρίου. Και πάλι όμως θα απαιτηθούν εβδομάδες δοκιμών πριν τα νέα (για την Ελλάδα) τρένα ξεκινήσουν επιβατικά δρομολόγια.
   
 • Τα πρώτα δημοσιεύματα του τύπου ήταν θριαμβευτικά για τη δοκιμή και τα νέα τρένα ενώ δεν στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα δρομολόγια δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Περιλάμβαναν μάλιστα υπεραισιόδοξα χρονοδιαγράμματα για τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είχε καμία αντίρρηση. 
   
 • Στη συνέχεια, τις τελευταίες μέρες, αντιπολιτευόμενα μέσα άρχισαν να μιλούν για φιάσκο, αφού το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι έτοιμο για τα νέα τρένα και το «Ασημένιο Βέλος» είναι αναγκασμένο να επιστρέψει στην Ιταλία. (Τι κι αν αυτό ήταν το σχέδιο από την αρχή, λίγο ενδιαφέρει κάποιους δημοσιογράφους...)
   
 • Η αλήθεια είναι πως κάποια από τα δημοσιεύματα αυτά γράφτηκαν απλά για να γραφτούν, από άτομα που δεν έχουν καμία γνώση από το σιδηρόδρομο και που δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτόν τα τελευταία χρόνια.
   
 • Ως απάντηση στα δημοσιεύματα αυτά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση λέγοντας πως το τρένο ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για δοκιμές επί του υπάρχοντος δικτύου και πως «καινοτομίες και εξαγγελίες μελλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών είθισται να γίνονται στο πλαίσιο κλαδικών ή γενικών εκθέσεων».
   
 • Δύο μέρες αργότερα, και ενώ τα δημοσιεύματα δεν είχαν σταματημό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβγαλε και δεύτερη αναλυτικότερη ανακοίνωση (άντε πάλι) με την οποία προσπάθησε να καταρρίψει ένα ένα τα επιχειρήματα μερίδας του τύπου.
   
 • Μπορεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει τυπικά δίκιο αλλά σε αυτή την περίπτωση φοβόμαστε πως έπεσαν σε λάκκο που έσκαψαν οι ίδιοι. Όταν καλλιεργείς υψηλές προσδοκίες θα πρέπει να είσαι σε θέση να τις φέρεις εις πέρας. Όταν όμως εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο (βλέπε έργα από ΕΡΓΟΣΕ) οποιαδήποτε υπόσχεση είναι παρακινδυνευμένη.
   
 • Τι θα συμβεί αν την 1η Νοεμβρίου το «Ασημένιο Βέλος» δεν θα έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί καν τα έργα;
   
 • Τι θα συμβεί αν μέσα στο 2019 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα καταφέρει τηρήσει την υπόσχεση (εδώ και χρόνια) για πραγματοποίηση του Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 20 λεπτά εξαιτίας των έργων του ΟΣΕ; 
   
 • Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αναφέρεται κανένα χρονοδιάγραμμα παρά μόνο η φράση "όταν ολοκληρωθούν τα έργα". Όταν όμως όλα τα μέσα μετέδιδαν ημερομηνίες για τα νέα δρομολόγια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν είχε ενδιαφέρον να προχωρήσει σε διορθώσεις. 
   
 • Η στρατηγική του να κατηγορούν συνεχώς το ελληνικό δημόσιο θα γίνει κουραστική αφού οι Έλληνες γνωρίζουν τι τρέχει. Οι Ιταλοί όμως δεν θα την βγάζουν συνέχεια καθαρή αν κατηγορούν άλλους επειδή δεν μπορούν να τηρήσουν υποσχέσεις που δίνουν οι ίδιοι. 
   
 • Ας μη ξεχνάμε ότι ένα χρόνο μετά την ιδιωτικοποίηση, οι σταθμοί του Προαστιακού της Αθήνας είναι ακόμα βρώμικοι, με ασανσέρ και κυλιόμενες που είναι συνεχώς εκτός λειτουργίας. Ναι η ευθύνη είναι στο δημόσιο, αλλά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία οι επιβάτες πληρώνουν, τι έκανε για να βελτιώσει την κατάσταση; 
   
 • Εν τέλει, δεν μπορείς να ζητάς μόνο τα εύσημα για οτιδήποτε θετικό αλλά για ό,τι πάει στραβά να τα ρίχνεις αλλού
 

Το Athens Transport στη ΔΕΘ: Αν δεν διαβάσατε την ανταπόκρισή μας από τη ΔΕΘ που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο newsletter, ανεβάσαμε το κείμενο και στο site για να διαβαστεί από περισσότερους. 

23 χρόνια γραμμές κορμοί 
Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από την Κυριακή 27/09/1995 όταν ο ΟΑΣΑ έθεσε σε λειτουργία τις νέες γραμμές κορμούς (με το Α μπροστά από τον αριθμό). Το αφιέρωμά μας έγινε με τη βοήθεια του @theiosthannasis και του Δημήτρη Νιώρα:
 • Την Κυριακή εκείνη του 1995 δημιουργήθηκαν 12 γραμμές - κορμοί (αργότερα την ίδια χρονιά και τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν και άλλες) οι οποίες αντικατέστησαν άλλες γραμμές που από τα προάστια κατέληγαν στο κέντρο.
   
 • Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και νέες τοπικές γραμμές στις οποίες οι επιβάτες μπορούσαν να μετεπιβιβαστούν με το ίδιο εισιτήριο.
   
 • Σκοπός ήταν η μείωση των γραμμών που έχουν ως αφετηρία το κέντρο έτσι ώστε να μειωθεί η κίνηση και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
   
 • Η αλλαγή έφερε ταλαιπωρία για πολλούς επιβάτες καθώς ο ΟΑΣΑ ξεκίνησε να τους ενημερώνει με φυλλάδια μόλις 2 μέρες νωρίτερα (κάποια πράγματα δεν αλλάζουν...)
   
 • Υπήρξαν επίσης και διαμαρτυρίες από κατοίκους σε προάστια για τις νέες αφετηρίες λεωφορείων που θα έφερναν «υποβάθμιση» στην περιοχής τους.
Οι γραμμές - κορμοί δημιουργήθηκαν για να καλύψουν το κενό των μέσων σταθερής τροχιάς, μία εποχή που τα έργα του Μετρό φαίνονταν πως δεν θα τελειώσουν ποτέ. Για αυτό και από το 2000 και μετά πολλές από τις γραμμές αυτές άρχισαν να καταργούνται.

Δεδομένου όμως του ότι μία πλήρης κάλυψη της Αθήνας από μέσα σταθερής τροχιάς βρίσκεται δεκαετίες μακριά, οι γραμμές - κορμοί είναι σημαντικές ακόμα και σήμερα και χρήζουν ενίσχυσης.

Πάντως τα τελευταία χρόνια αλλά και στο μέλλον, οι περισσότερες από τις νέες γραμμές θα είναι είτε τροφοδοτικές των μέσων σταθερής τροχιάς, είτε διαδημοτικές καλύπτοντας διαδρομές που δεν εξυπηρετούνται από το Μετρό. 


Δείτε τα δημοσιεύματα καθώς και χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια της εποχής: Η μέρα που άλλαξαν όλα στα Λεωφορεία της Αθήνας

Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Αττικό Μετρό


Δίωξη για απάτη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης εις βάρος του Γ. Μυλόπουλου, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ για τη συμμετοχή του στην αγορά ακινήτου το 2013:
 • Η δίωξη αφορά υπόθεση αγοράς ακινήτου που αγοράστηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου και πληρώθηκε κατά 9 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από όσο εκτιμήθηκε αρχικά πως κοστίζει.
   
 • Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό έχει πολλάκις στο παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για κακοδιαχείριση και σπατάλες, από 30.000 ευρώ για κατασκευή τουαλέτας στον όροφο της πρυτανείας, μέχρι και εκατομμύρια ευρώ για ανακαινίσεις κτηρίων και κατασκηνώσεων.
   
 • Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτηση Μυλόπουλου από την Αττικό Μετρό ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν έχει καμία σχέση για την υπόθεση. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
   
 • Υπενθυμίζεται πως το 2017 η Αττικό Μετρό κατέγραψε ζημιές ρεκόρ 2,3 δις ευρώ

Δείτε: Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Αττικό Μετρό για απάτη

Κάτι άλλαξε στην τηλεματική του ΟΑΣΑ
Όσοι δοκιμάσουν αυτή την εβδομάδα να χρησιμοποιήσουν τη σελίδα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ στο web, πιθανόν να παρατήρησαν μία σημαντική αλλαγή: πλέον χρησιμοποιούνται διαφορετικοί χάρτες από εκείνους του Google Maps:
 • Φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν αυτό τον περασμένο Ιούλιο όταν ο ΟΑΣΑ ξεπέρασε το API limit του Google Maps. Μία αιτιολογία είναι πως περισσότεροι χρήστες από ότι συνήθως (βλ. καλοκαίρι) προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το όριο για το οποίο πληρώνει ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου.
   
 • Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι χάρτες να εμφανίζονται κάπως έτσι μέχρι να πληρωθεί η Google:

   
 • Δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των χρηστών που δημιούργησε το πρόβλημα. Εκείνες τις μέρες η Google κατέβασε το όριο της δωρεάν χρήσης του Google Maps από ιστοσελίδες κατά 30 φορές, ενώ ανέβασε την τιμή 14 φορές πάνω. Το Google Maps είναι πλέον ακριβή υπόθεση για τους επαγγελματίες.
   
 • Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ανάδοχος της τηλεματικής έκρυψε τους χάρτες που εμφανίζονται όταν επιλέγεις μία γραμμή πίσω από τη φράση "Πατήστε εδώ για εμφάνιση χάρτη"
   
 • Αυτό όμως μάλλον δεν ήταν αρκετό (ή ελπίζουμε να μην θεωρείται ως ιδανικό) και έτσι αποφασίστηκε να σταματήσει η χρήση του Google Maps. 
   
 • Από τη βδομάδα αυτή η εφαρμογή της τηλεματικής στο web χρησιμοποιεί χάρτες της ελληνικής εταιρείας Geomatics, η οποία όμως προφανώς χρησιμοποιεί και δεδομένα του Google Maps. 
   
 • Το θετικό των νέων χαρτών, πέρα από το ότι υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή τύπου χάρτη (κανονικός, δορυφορικός, μορφολογικός), είναι πως μπορούν να προβληθούν δεδομένα κίνησης (λογικά από το Google Maps) και δεδομένα για οδικά συμβάντα (άγνωστο από που)
   
 • Στην εφαρμογή πάντως της τηλεματικής για κινητά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται προς τα παρόν οι χάρτες της Google. 

   Λεωφορειακά νέα   

 

 • Από την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου επαναλειτούργησαν οι στάσεις ΑΓΟΡΑ επί της Ακτής Ποσειδώνος στον Πειραιά (γραμμές 17, 20, 909, 915) και ΝΑΤ επί της Βασ. Γεωργίου (γραμμές 218, 500, Χ96, 904, 906) οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και 16 μήνες λόγω των έργων του Τραμ. 
   
 • Ταλαιπωρία το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα σε λεωφορείο της γραμμής 550. Σύμφωνα με δημοσιεύματα όλα τα λεωφορεία της γραμμής εκκενώθηκαν και ελέγχθηκαν πριν συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους. 
   
 • Ένταση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου έξω από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια. Δεκάδες Ρομά είχαν αποκλείσει την έξοδο των λεωφορείων, οργισμένοι μετά τον τραυματισμό τετράχρονου αγοριού, Ρομά, από αστικό λεωφορείο. Με την παρουσία της αστυνομίας η ένταση εκτονώθηκε ενώ το περιστατικό ερευνάται. 
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε σχέδιο σύμβασης παροχής συγκοινωνιακού έργου με το δήμο Φυλής. 
   
 • Στον Πειραιά, ξεκίνησε ένα νέο δρομολόγιο δημοτικής συγκοινωνίας, από Μανιάτικα προς τα νοσοκομεία Μεταξά και Τζάνειο 

   Συνδικαλιστικά   

 

 • Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών με δελτίο τύπου καταγγέλλει πως έχουν εξαντληθεί τα ρολά εισιτηρίων από τα εκδοτήρια με συνέπεια μεταξύ άλλων «τον προπηλακισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις ξυλοδαρμό» των υπαλλήλων. 
   
 • Το ΣΕΛΜΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του πως τα τούνελ του Μετρό της Αθήνας έχουν να πλυθούν εδώ και δύο χρόνια καθώς ο συρμός πλύσης βρίσκεται εκτός λειτουργίας. 
   
 • Το ΣΕΛΜΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα του Μετρό της Αθήνας όπου καθαρίστριες δουλεύουν χωρίς ωράριο και χωρίς ρεπό για 28 ημέρες. 
   
 • Το ΣΕΛΜΑ ανακοίνωσε πως συμμετέχει και στηρίζει όλες τις δραστηριότητες, εκδηλώσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις στην μνήμη της δολοφονίας του εργάτη Παύλου Φύσσα. 
   
 • Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καταγγέλει πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει δημοσιεύσει τα ονόμα των προσληφθέντων μηχανοδηγών ενώ ένας από τους εκπαιδευτές τους φαίνεται να είναι μη πιστοποιημένος. 

   Εταιρικά   

 

 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε την ανάθεση προβολής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ATH.ENACard / ATH.ENATicket με banner στην ιστοσελίδα www.avmag.gr καθώς και του λογοτύπου του Ομίλου των συγκοινωνιών Αθηνών σε αφίσες πάνελ, ηλεκτρονικά και banner του ίδιου μέσου έναντι 3.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ προκήρυξε διαγωνισμός για τη «Προμήθεια Μέσων Προϊόντων Κομίστρου υπό Μορφή «Έξυπνων Εισιτηρίων» - Πολλαπλών», που Απαιτούνται κατά τη Λειτουργία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)» με προϋπολογισμό 496.000 ευρώ με ΦΠΑ. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 124.000 ευρώ με ΦΠΑ για «διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για ταχυδρομικές υπηρεσίες».
   
 • Ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση με εταιρία για τη φύλαξη των γραφείων του για ένα χρόνο έναντι 59.520 ευρώ με ΦΠΑ.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε τη διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσιών «προσωποποίησης 50.000 τεμαχίων καρτών που υλοποιούν συνδυασμό προϊόντων κομίστρου για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (Α.Σ.Σ.Κ.)», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
   
 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε την ανάθεση της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του πλάνου επικοινωνίας ΟΑΣΑ και των υπηρεσιών σχεδιασμού και υλοποίησης προγράμματος προβολής και δημοσιότητας έναντι ποσού 19.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη «Για την εμπορική πολιτική και την ενίσχυση προώθησης προϊόντων κομίστρου και παραγόμενων υπηρεσιών» έναντι 9.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. (περισσότερα στην ενότητα 'Μαθαίνουμε')
   
 • Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη 8.804 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για «προμήθεια συσκευής κατατεμαχισμού εγγράφων»
   
 • Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 6.448 ευρώ για προμήθεια επίπλων γραφείου. 
   
 • Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη 3.844 ευρώ με ΦΠΑ για εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων τσέπης. 
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να ζητήσει κατάθεση επιταγής 450.000 ευρώ από εταιρεία ως εγγύηση για την εξόφληση των διαφημιστικών ενεργειών για το διάστημα από 01/05/2018 έως 31/08/2018. Εφόσον η εξόφληση γίνει ως τις 31/05/2019 η επιταγή θα επιστραφεί στον πελάτη.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τη «Παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία για ένα χρόνο έναντι συμβατικού τιμήματος 32.827,80 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στη μίσθωση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό Σύνταγμα, στην εταιρία SKOPELOS – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΖΩΟΦΙΛΙΑ, με σκοπό τη διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «ΒΑΑΖΑR FOR STRAY CARE», από 24/09/2018 έως και 26/09/2018 έναντι συνολικού τιμήματος 11.700 ευρώ. 
   
 • Η ΣΤΑΣΥ ενέκρινε προμήθεια 800 ευρώ για «έξοδα προβολής και διαφήμισης»
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του Χώρου Πολλαπλών Χρήσεων στο Σύνταγμα για το χρονικό διάστημα από 1 έως 6 Οκτωβρίου 2018, στο Σύλλογο Παραγωγών Αττικής, ως συνεισφορά της ΣΤΑΣΥ στους πληγέντες παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής, με το συμβολικό τίμημα 500 ευρώ ανά ημέρα.
   
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε να παραχωρήσει στον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών χώρο 4 τ.μ. στο σταθμό Σύνταγμα στις 29 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων
   
 • Η ΟΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναληπτική διαδικασία εκποίησης μεταλλικών κατασκευών από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, συνολικού βάρους περίπου 440.000 κιλών. 
   
 • Η Αττικό Μετρό παρέτεινε για ένα χρόνο τη σύμβαση για προμήθεια γραφικής ύλης με την εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS Α.Ε.Β.Ε. έναντι 25.313,85 ευρώ.
   
 • Ο ΟΣΕ καλείται να πληρώσει το ποσό των 231.006,40 ευρώ προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τη χρήση του σιδηροδρομικού σταθμού του Αεροδρομίου κατά το μήνα Ιούλιο.

   Για γέλια ή για κλάματα;   

 


Η σημερινή ιστορία από την εφημερίδα Κοινωνική του Πειραιά:
 

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, στο λεωφορείο 843 που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Πέραμα, οι επιβάτες ήταν στριμωγμένοι σαν τις «σαρδέλες» λόγω της καθυστέρησης του δρομολογίου. 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι επιβάτες που βρισκόντουσαν μέσα, άρχισαν να τα βάζουν με τον οδηγό [...] Τα «πυρά» του όχλου είχαν να κάνουν κυρίως με την καθυστέρηση του συγκεκριμένου λεωφορείου, ενώ κάποιοι επιβάτες τόνισαν ότι έχουν απευθυνθεί στον ΟΑΣΑ αλλά δεν πήραν καμία απάντηση.

Και εκεί έγινε το «μπάμ». Ο οδηγός πιεσμένος και αγανακτισμένος, σταματάει το λεωφορείο ξαφνικά στη μέση του δρόμου.

Βγαίνει έξω από το λεωφορείο και φωνάζει: «Εγώ με αυτή την κατάσταση δεν μπορώ να οδηγήσω».

Απελπισμένοι κάποιοι επιβάτες, προκειμένου να συνεχίσουν στον προορισμό τους αποφάσισαν να «προστατέψουν» και να εμψυχώσουν τον οδηγό και έτσι εκείνος μπήκε ξανά μέσα στο λεωφορείο και συνέχισε τη δουλειά του.

Το πιο περίεργο είναι ότι το περιστατικό ακούγεται εξαιρετικά πιστευτό...

Αποκλειστικό: Αγανάκτησε οδηγός λεωφορείου στον Πειραιά και κατέβηκε από το όχημα!-Χαμός με τους επιβάτες

   Βίντεο της εβδομάδας   

 

Σήμερα ένα ρεπορτάζ του Star για δρομολόγια των Λεωφορείων στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι και τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι οδηγοί εκεί. Περιοχές ανέκαθεν ξεχασμένες από το κράτος...

   Μαθαίνουμε...   

 

 • Σύμβαση ανάθεσης υπηρεσιών «Για την εμπορική πολιτική και την ενίσχυση προώθησης προϊόντων κομίστρου και παραγόμενων υπηρεσιών» υπέγραψε ο ΟΑΣΑ με έναν ιδιώτη στις 29 Αυγούστου, ύστερα από έγγραφη προσφορά του δευτέρου. Το τίμημα ανέρχεται σε 9.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
   
 • Η σύμβαση περιλαμβάνει έξι αντικείμενα και συγκεκριμένα:
 1. Διεύρυνση υπάρχοντος δικτύου διάθεσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου/κάρτας ή/και εύρεση νέων συνεργασιών, με απώτερο σκοπό κατά προτεραιότητα και όφελος την εξυπηρέτηση των περιοχών χωρίς πρόσβαση σε δίκτυο μετρό ή/και απομακρυσμένων περιοχών.
 2. Κατάστρωση συμφωνιών με φορείς για την υλοποίηση αμοιβαία επωφελών ενεργειών που στοχεύουν στην κινητοποίηση του πληθυσμού στη χρήση της αστικής συγκοινωνίας.
 3. Παρακολούθηση αναγκών στοχευμένων κοινών, πρόταση και διαμόρφωση ερευνών αγοράς για τη μέτρηση της ικανοποίησης ή της αποτελεσματικότητας των ενεργειών και αξιοποίηση των στοιχείων αυτών.
 4. Χαρτογράφηση και βελτίωση των προϊόντων στο βαθμό που μεγιστοποιούν το μεγαλύτερο επιδιωκόμενο όφελος για λογαριασμό των επιβατών ή επιφέρουν θετικότερες στάσεις και συμπεριφορές στην επιδίωξη μετακίνησή τους, με συνακόλουθη την αύξηση των πωλήσεων ή τη βελτίωση της εικόνας των αστικών συγκοινωνιών.
 5. Ενέργειες προώθησης πωλήσεων των κομίστρων για την ενίσχυση της πιστότητας χρήσης των αστικών μέσων μεταφοράς ή/και την επιβράβευση της συχνότητας μετακίνησης επιλεγμένων ομάδων – στόχων.
 6. Υπόδειξη πεδίου επικοινωνιακής δράσης – ενεργειών για σύνταξη πλάνου ΕΣΠΑ, έτους 2018.
 • Κάποιες από τις ενέργειες αυτές (π.χ. αύξηση των σημείων πωλήσεων εισιτηρίων) έχουν προφανώς έκτακτο χαρακτήρα και είναι να απορεί κανείς που δεν έχουν διευθετηθεί εσωτερικά από τον ΟΑΣΑ εδώ και μήνες. 
   
 • Άλλες πάλι είναι πολύ σημαντικές (π.χ. επικοινωνιακή πολιτική για αύξηση της χρήσης των Μ.Μ.Μ. ή βελτίωση των προϊόντων κομίστρου ώστε και πάλι απορεί κανείς που ανατέθηκαν σε έναν ιδιώτη με ειδικότητα "χημικός μηχανικός" (σύμφωνα με δημόσια στοιχεία από το ΓΕΜΗ).
   
 • Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε -ελπίζουμε όχι μάταια- να δούμε τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. 

   Εκτός Αθηνών   


🇬🇷
🌍

   Μεταβολές δρομολογίων   


Μία σύνοψη των μεταβολών δρομολογίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που βρίσκονται σε ισχύ:

   Η γνώμη σας   

 
 • Είδατε κάποια είδηση που μας ξέφυγε ή κάτι άλλο που θα θέλατε να συμπεριλάβουμε στο επόμενο newsletter; 
 • Στείλτε email στο alex@athenstransport.com και επικοινωνήστε μαζί μου!
 • Δεχόμαστε: Ειδήσεις, links, καταγγελίες, προβλήματα, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, ιδέες, προτάσεις, φωτογραφίες, βίντεο, καλημέρες. 
 • Με τη βοήθειά σας το newsletter μπορεί να γίνει καλύτερο.

Επόμενο newsletter τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Την επόμενη έχει Νύχτες Πρεμιέρας!

 
Twitter
Facebook
Website

Σχετικά με το Athens Transport

Από το 2009 στο twitter, το 2010 στο Facebook και το 2011 στο athenstransport.com, ενημερώνουμε για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το επόμενο newsletter -καιρού επιτρέποντος- θα σταλεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου
Copyright © *2018* *athenstransport.com*, All rights reserved.
*Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα*

Our mailing address is:
*Leof. Kifisias 396, Athens, 15451, Greece*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp